top of page
Blog
Ara

Kavak Boyu Aynaların Kasrı : Aynalıkavak Kasrı

  • Yazarın fotoğrafı: Gülşan Karademir
    Gülşan Karademir
  • 20 Eyl 2014
  • 2 dakikada okunur


Gösterişli tahta kapısının yüzyıllara başkaldıran bir sağlamlıkla açıldıktan sonra tarihi koklarsınız. Perdelerine, özel yapım kumaşlarla kaplı gösterişli koltuklarına ve halılarına sinmiştir bu koku.

Biraz daha içeri doğru ilerleyince büyük avizesinden ziyada tavan süslemeleri dikkatinizi çeker. Yeşilin, altın sarısının, kırmızının ve mavinin iki tonunun üzerindeki karışık süslemelere rağmen gözleriniz yadırgamaz bu görüntüyü. Duvarlarda Osmanlıca yazılar, mavi üzerine altın sarısı renkte yine… Duvarların bir kısmında da mermeri andıran ve kenarları altın sarısı olan levhalar varken en çok da camlara takılıverirsiniz rehberin sayesinde… Yukarı doğru acılan dev camlar, bıraksanız dahi hiç düşmeyecek bir mekanizmaya sahip. “Bu camlardan yaptırmak istedim.” Der ve devam eder konuşmasına, “Ama bana böyle bir teknolojinin olmadığını söylediler.”

Sağ taraftaki giriş, tuvalete ve III. Selim’in konuklarını ağırladığı, edebiyat sohbetleri yaptığı odaya açılır. Bu odaya da yine aynı renkler hâkimdir. Odanın dört duvarına III. Selim’in şiiri altın sarı renginde yazılmış.

Bu sefer geri döner, sol taraftaki kapıdan geçerek haremlik girişini görür ve arka odalara geçersiniz. Sol taraftaki oda padişahın odasıdır. Kapıdan girince solunuzda duvara gömülü büyük bir dolaplı kitaplık, sağ tarafınızda da çalışma masası ve hemen yanında yatağı vardır. Odanın tam karşı tarafında şehzadelerin odası ve tuvaleti vardır. Aşağı kata inen kırmızı halı döşeli merdivenlerse hemen bu odaların önünde bulunmaktadır. İşte bu merdivenlerden inerken bir müzik sesi gelir kulağınıza…

Alt kat zamanında hizmetçilere tahsis edilmiş olsa da şu an müzik aletleri müzesi olarak kullanılmakta. Türk müziğine ait birbirinden farklı müzik aletleri sergileniyor. Alt katta bulunan odalar değiştirilmiş çünkü o dönemden bir şey kalmamış. Değişmeyen tek yer mutfakta ise ekmek fırınlarındaki ocaklara benzer bir ocak ve birkaç küp bulunuyor. Bu kattaki odalardan biri Sultan Abdülâziz'in oğullarından Şehzade Seyfeddin Efendi'nin kızı Fatma Gevherî Osmanoğlu’nun kullandığı müzik aletleri, besteleri ve kendisine ait plakları sergilemek için kullanılıyor.

15 dakikalık tarih geziniz bittikten sonra da arka kapıdan bahçeye çıkıyorsunuz. Şehrin gürültüsü yerine kuş sesleri eşlik ediyor, yemyeşil bir alanda heybetli ağaçların gölgesinde otururken. Arkadaşlarınızla birlikte sohbet ederken yudumladığınız çay, kahve, meyve suyu v.s. daha da bir tatlı geliyor size. Kalkmanız gerektiği için kalkıyor ve evinize gidiyorsunuz.

Evinize gidince bir de sosyal ağdan araştırıyorsunuz ve kafanıza bir soru takılıyor. 17. Yüzyıla dayanan bir hikayeye sahip olan Aynalıkavak kasrının aynaları nerede?

Son Yazılar

Hepsini Gör
Körelme

Birden o karanlık çöktü. Beyninde çakan şimşekleri bile göremiyordu. Renkleri bilmesi onları artık göremeyeceği gerçekliğinin acısını...

 
 
 
Yönetmen Kavramı

1.SANAT VE SANATÇI Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlüğü’nde ilk anlamıyla “Bir kuruluşu yönetme yetkisi olan kimse, müdür,...

 
 
 

Comentarios


bottom of page